Ford ser hullerne i vejen før du gør

28-02-2017
Vejhuller skader din bil, men det gør Ford noget ved. En ny teknologi kan hjælpe med at opdage vejhuller før du gør.

Over hele Europa er ringe vejoverflader skyld i mere end 1 ud af 3 uheld hvert år. I 2011 blev 20 millioner vejhuller anmeldt, men kun halvdelen af dem blev repareret – til en samlet pris på omkring 9 milliarder kroner*.

Vinterens kolde vejr medfører mange ting – glatte veje, frost på bilen, men også huller og sprækker i asfalten. Din bil kan risikere en ødelagt affjedring eller anden mekanisk skade, og det kan blive en dyr reparation.

Men snart kan du undgå de dyre regninger forårsaget af vejhuller. Ford har løftet sløret for et crowdsourced virtuelt kort, der i bilens display viser vejhuller og hvor slemme de er – samtidig med at foreslå alternative ruter med bedre veje. Testfasen af kortet begynder senere på året.

”Et virtuelt kort over vejhuller kan med det samme advare bilister om vejhuller,” foretæller Uwe Hoffman, forskningsingeniør for Advanced Chassis Control Technologies ved Ford Europa. ”Vores biler har allerede sensorer der kan genkende vejhuller og nu vil vi videreudvikle den teknologi”.

Fords modeller Galaxy, S-MAX og Mondeo benytter allerede en aktiv undervogn med CCD (Continuously Controlled Damping), der tager højde for vejhuller og tilpasser affjedringen for at undgå skader på bilen.

Ingeniører kigger på løsninger med kameraer og indbygget modem i bilen, ved Fords Research og Innovation Center i Aachen, Tyskland. Sammen skal disse teknologier indsamle detaljerede informationer omkring vejhullerne som via internetbaserede tjenester kan sendes ud til andre bilister.

Yderligere forskning kigger på mulighederne for et aktivt affjedringssystem der kan reducere alvorligheden ved store vejhuller og ujævne veje.

På en næsten to kilometer lang vej på Fords testcenter, Lommel Proving Ground i Belgien, finder man nogle af verdens værste vejhuller og ujævnheder. Det er her på testcenteret Fords modeller testes for at sikre at sikkerheden er i top.

Læs flere nyheder fra Ford her.

Nyheder og events

Aktuelle kampagner

Se tilbud fra Brdr. Hosbond A/S

Nyheder og events

Se nyheder fra Brdr. Hosbond A/S